kullanışlı mutfak aletleri için TIKLA
Hijyen kuralları için TIKLA
Tuz ile ilgili pratik bilgiler için TIKLA

2008/01/31

bat


1 su bardağı yeşil mercimek
Kişi başına 1 yemek kaşığı ince bulgur
Salça
½ limon suyu
Yeşil soğan
Maydanoz
Dereotu
Taze reyhan veya varsa 1 yemek kaşığı kuru reyhan
Domates
Pul biber, tuz
Dövülmüş ceviz
Salamura asma yaprağı

Mercimeği haşla ve suyu ılık iken ince bulguru ekle. Bulgur şiştikten sonra, yeşil soğan, maydanoz, dereotu, reyhan, domates, limon suyu ve damak tadına göre salça, baharatları kat. Bu yemek Turhal/Tokat`ta kabul günlerin de giriş yemeği olarak pasta, börekten önce soğuk olarak servis edilir veya kadınlar hamamda serinlemek için tercih ederler. Üzerine dövülmüş ceviz dökülerek ve asma yaprağına sarılarak sarma gibi yenir. Yenirken, akan suyundan eller kirlendiği için adına bat dendiğini sanıyorum. Hem sağlıklı hem de lezzetli olan bu yemeğin mutlaka denenmesini tavsiye ederim.

3 yorum:

meleginmarifetleri dedi ki...

wayyy yeşim bat yapmışsın ellerine sağlık hiç yemedim ama adını pek duydum sevgilerimle bayy

Adsız dedi ki...

bat süper bi tokat yemeği canım istedi valla tarifi eklemen güzel olmuş pek bilinmez ama mutlaka deneyin süperrr :)

laguer90 dedi ki...

Merhabalar,
her yemeği istemediğim şu günlerde sizin bat gözüme pek hoş göründü;) Ben Sivaslıyım,bizde de çok yapılır ama Tokatlılar yerken tadını çıkarırlar.
Sofranızı beğendiğimi eklemeliyim!Emeğinize sağlık.
Sevgiler...