1 yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 fiske tuz
aldığı kadar un
1 paket kabartma tozu
içi:
1 su bardağı dövülmüş ceviz
hamuru açmak için un ve nişasta
şerbet:
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su
1/2 limon suyu
Eritilmiş tereyağı
Yumurta, yağ ve yoğurdu karıştır. Un, tuz ve kabartma tozunu harmanla ve eleyerek yumurta karışımına ekle. Yumuşak ve özleşmiş bir hamur elde et ve 1 saat üstü nemli bez ile örtülmüş şekilde dinlendir. Ceviz büyüklüğünde yumaklar yap. 10 dakika daha dinlendir ve un serperek tabak büyüklüğünde aç ve daha sonra nişasta ile unu karıştırarak ince ve şeffaf olana kadar hamuru aç. İlk hamuru açtıktan sonra öbür hamuru açana kadar kuruması için, bir yere sererek beklet. Hafif kurumuş hamuru iki ucunu ortada birleştirerek dikdörtgen haline getir. Cevizi bütün hamura yay. Oklavayı hamurun uzun tarafına koyarak çok sıkı olmayacak şekilde sar. Hamurun iki ucunu ortaya ittirerek büzdür. Oklavayı çekerek çıkar. Bu şekilde bütün hamurları hazırladıktan sonra, tepsiye diz. Bir kaç gün örtü altında kurut. (Taze şekildeyken kızartılırsa gevrek olmaz) Kaşıkla eritilmiş yağı hamurlara dök ve istenilen büyüklükte kes ve önceden ısıtılmış fırında kızart. Bu arada şerbeti hazırla. Şeker ve suyu karıştır ve kaynat. İndirmeye yakın limon suyunu ekle ve bir taşım kaynatarak, baklava soğumuş ve şerbet ılıkken dök. Baklavalar şerbeti iyice çektikten sonra servis et. Bu tatlının ismi başka şehirlerde farklı adlandırılabilir. Annemin memleketi Turhal/Tokat’ta tırtıl baklava denir. Yapım aşamasını resimlendirmek isterdim ama annem ben Türkiye’ye gelmeden önce hazırlamış.
13 yorum:
Yeşim cim ellerine sağlık Baklava çok güzel Ama bu rada Çin böreğine de bayıldım. Tarifini aldım.
Sevgili Yeşim,
tariflerinde, fotoğraflarında bir harika,
Ellerine sağlık..
Yeşiiim çok güzel bir baklava vallahi annenin ellerine sağlık vede selamlar eh bana diyosun ama bakalım sen kaç kilo alaraka döneceksin eve hııı sevgileri öptüm hoşçakal
Tırtıl baklavayı ilk kez gördüm harika olmuş.ellerine sağlık canım...
tırtıl baklava çok hoş görünüyor eline sağlık canım...
baklavalar, börekler.... herşey çok güzel bu blogda... ellerinize sağlık...
Annenin ellerine sağlık, çok güzel görünüyor.
Diğer tarifler ve fotografların da çok güzel...
Sevgiler...
Dilek
yeşimcim merhaba yemek tariflerin her zamanki gibi mükemmel.ne hoş değilmi anneler hep önceden çocuklarını düşünürler, sevgiler.
gene dokturmussunuz ailece:)
yeşim iyi geziyorsun valla hiç ortalarda yoksun hadi gez gez her zamanmı bu dimi öptüm bay
merhabalar;
sayfanıza ilk defa geliyorum sanırım.çok hoş tarifler var, ellerinize sağlık.aldığınız eğitimi hemen belli ediyorsunuz:))sık sık uğrayacağım artık.sevgilerimle.ben de beklerim.
asotu.blogcu.com
tırtıl baklava çok hoş bizde de yapılır bu tatlı ve biz kıvratma deriz ama bi farkı var biz yapım aşamasında cevizle birlikte
arasına şeker de serpiştiririz.böylelikle şerbetlemeden de çayın yanına harika yakışan bir tatlı olur .hatta eşim bayılır anneme bol bol sipaiş ede özellikle bayramlar öncesi:))
ellerine sağlık canım...
Çok güzel görünüyorlar, tatmak isterdim...
Kabul ederseniz benim de size bir ikramım var:
http://iluleci.imeem.com/music/_p9Vz1oJ/ashura_ashura/
Yorum Gönder